Požeški vidici

Osnovni podaci

Dužina: 20km
Ukupna visinska razlika: 260m
Teren: asfalt, makadam, šumski put
Težina: 2/3
Potrebno vrijeme: 1.5h

Opis ture

Staza za brdski biciklizam nadomak samog centra grada. Krećemo sa trga te pored gradske kuće odlazimo u Sokolovu ulicu kojom nastavljamo do izlaska iz grada. Nakon dosta strmog uspona prolazimo kroz Gradske Vrhovce, a u Crkvenim Vrhovcima skrećemo lijevo na neasfaltirani put. Nakon nekoliko izmjena sjenovitih šumskih puteva i otvorenih vidika na obje strane Požeške gore doći ćemo u Vasine Laze, gdje je kod bunara i točka za prijavu ture. Nastavljamo lijevo prema Požegi, a uskoro slijedi adrenalinski spust kroz šumu. Iz šume izlazimo u Vidovcima, nastavljamo ravno do glavne ceste i zatim lijevo prema centru grada.
Staza je dobro obilježena biciklističkim oznakama.

Karta i visinski profil

Prijavite turu!

Savladanu turu možete prijaviti na dva načina:
1. izravno sa terena koristeći mobilni uređaj preko stranice za članove. Približna točka za prijavu ture kod bunara u naselju Vasine Laze
(45.305340, 17.714282)
2. tako da pošaljete fotografiju na kojoj se vidite vi, vaš bicikl i bunar u pozadini.
Za detaljnije obrazloženje kliknite na izbornik članovi.

Video info

U videu je korištena glazba:
Maserati - Monoliths
(Temporary Residence 2009.)

Preuzmite GPS datoteke

Trasu ture možete preuzeti na svoje računalo i pogledati je u Google Earth programu ili je učitati u svoj GPS uređaj.

Preuzmi GPX datoteku Preuzmi KML datoteku

Znamenitosti u blizini

Gradski muzej Požega

Zaslugom Julija Kempfa, istaknutog Požežanina, povjesničara, autora prve monografije o Požegi i gradonačelnika, osnovan je 1924. godine Gradski muzej.
Zaštitni znak Muzeja je barokna trgovačka građanska kuća Krauss s početka 18. st., koju je grad kupio za potrebe Muzeja 1953. godine. Muzej ima četiri odjela (Arheološki, Povijesni, Povijesno-umjetnički s galerijom i Etnološki) koja skrbe o 16 zbirki sa oko 30-tak tisuća predmeta. Zbog nedostatka prostora nisu izloženi: etnografska zbirka, umjetnička i numizmatičko-sfragistička zbirka (novac, medalje, značke i sl.). Jedne od važnijih zbirki su: feudalno doba, doba građanske klase, Lermanova zbirka i zbirka Miroslava Kraljevića. U knjižnici muzeja, osim stručnih i povijesnih djela, čuvaju se rijetke i stare knjige, djela pisaca Požežana i rukopisa. U posebnoj dvorani priređuju se izložbe likovnog, kulturno-povijesnog i pedagoškog sadržaja.

Trg sv. Trojstva

Požegu su još u 19. stoljeću zbog kulture nazvali „slavonska Atena“, a sami barokni Trg sv. Trojstva je središte grada i značajan spomenik kulture. Za Požegu se s pravom može reći da je to grad – spomenik zbog bogate kulturne baštine, koja svjedoči o bogatoj povijesti „Zlatne doline“.
Posebno mjesto zauzima Trg sv. Trojstva sa svojim nepravilnim trokutastim oblikom s boltama i baroknim pilom Presvjetog Trojstva. Na trgu se nalazi i franjevački samostanom s crkvom sv. Duha iz 13. stoljeća, crkva sv. Lovre s freskama iz 14. stoljeća, zgrada isusovačkog kolegija sagrađena 1711., prva zgrada Gimnazije iz 1726., stara Gradska vijećnica i zgrada muzeja.

Crkva sv. Duha i Franjevački samostan

Dosad dostupni povijesni izvori govore da je franjevačka crkva sv. Duha najstarija sačuvana crkva u Požegi. Franjevci su oko 1285. godine izgradili samostan zajedno sa crkvom sv. Duha. Kada Osmanlije osvajaju Požegu 1537., ruše samostan, a crkvu pretvaraju u džamiju nazvanu “Šerklot”. Zbog toga je u crkvi ostalo sačuvano i nešto kasnoromaničke, gotičke i osmanske arhitekture.
Nakon odlaska Osmanlija franjevci se vraćaju na staro mjesto i započinju gradnju novog samostana i obnovu crkve sv. Duha. Unutrašnjost crkve obogaćena je vrijednim baroknim oltarima i slikama i posebno vrijednim baroknim oltarom u sakristiji iz 1737. godine. Ispod svetišta crkve nalazi se grobnica koja je zatvorena 1867. godine, a u grobnicu su se, pored franjevaca, sahranjivali i glasoviti Požežani. Ovdje je i svoj posljednji počinak pronašao fra Luka Ibrišimović, osloboditelj Požege i ovog dijela Slavonije od Osmanlija.
U samostanu se čuva i bogata knjižnica. Iako je njen veći dio stradao u požaru 1842. godine ona spada u nultu kategoriju i među vrjednijim je u Hrvatskoj. Franjevačka knjižnica danas ima neprocjenjivu zbirku starih i rijetkih rukopisa, od kojih se posebno ističu dvije inkunabule. Biblija koja je tiskana 1486. u Nünbergu ima četiri sveska, a njezin treći svezak u Hrvatskoj se nalazi samo u Požegi.

Kužni pil

Znameniti Simbol i središnja točka Požege je Pil Presvetog Trojstva podignut 1749. godine u spomen na zavjet protiv kuge koja je poharala stanovništvo grada deset godina ranije. Zbog toga je poznat i pod nazivom „kužni pil“. Jedan je od rijetkih sačuvanih javnih spomenika tog vremena u Slavoniji i jedan je od važnijih primjera baroknog kiparstva u Hrvatskoj.
Kip je u obliku četverokutnog šiljnika, okrunjen kipovima sv. Trojstva i na donjem djelu kipovima svetaca. Svojom raznovrsnošću ornamenata i kompleksnošću ikonografskog programa pripada najznačajnim spomenicima ove vrste u Republici Hrvatskoj. Spomenik je izgradio „pictor di Veneta“ Gabrijel Granicije za 2000 jaja i 300 forinti, ako se pitate čemu toliko jaja, ona su poslužila kao vezivno sredstvo mramornom pijesku. Nakon izgradnje spomenika kuga se više nikada nije pojavila u Požegi.
Originalni spomenik nije moguće vidjeti na trgu već njegovu repliku, jer je pretrpio strukturna i mehanička oštećenja, te ga se zbog štetnih atmosferskih utjecaja mora čuvati u izoliranom prostoru. Replika je postavljena 2005. godine uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Katedrala sv. Terezije

Nikada se nije saznalo tko je bio graditelj ove izuzetne kasnobarokne katedrale, ali se zna da je nacrt za gradnju poslala sama carica Marija Terezija. Kamen temeljac postavljen je u lipnju 1756. godine, a gradnja crkve završena je nakon sedam godina. O zaslugama carice Marije Terezije i biskupa Thauzyja za izgradnju crkve svjedoči kamena ploča iznad ulaznih vrata u crkvu s uklesanim natpisom iz 1763. godine. Unutrašnjost je uređena u stilu kasnog baroka i rokokoa. Crkvom dominira glavni oltar sv. Terezije koji svojom monumentalnošću predstavlja rijedak primjer barokne i rokoko cjeline u Hrvatskoj, koji je darovao biskup Franjo Thauszy prigodom posvete same crkve. Ljepotu crkve upotpunjuju zidne slike koje su naslikali 1898. i 1899. godine glasoviti hrvatski slikari Celestin Medović i Oton Iveković.

Stari grad Požega

Prvi pisani spomen grada Požege kao gradske tvrđe (castrum de Posega) je iz 1227. godine. Požeška tvrđa pripadala je srednjovjekovnoj obrambenoj arhitekturi, a vjeruje se da je sagrađena u 11. stoljeću. Od monumentalne šesterokutne utvrde s branič kulom nije ostalo gotovo ništa, osim zapisa, crteža, bakroreza i umjetničkih slika. Danas je mjestu nekadašnje utvrde uređeni park i šetalište pod nazivom Stari grad. Na nekadašnju utvrdu podsjećaju tek dijelovi temelja i zidova u podnožju, zajedno s brežuljkom podsjećajući nas na nekadašnju monumentalnu građevinu

Turistički i ugostiteljski objekti

Hotel Grgin dol

Hotel je otvoren početkom prosinca 1961.godine nakon adaptacije nekadašnje streljane Požeškog streljačkog društva. U prelijepom prirodnom ambijentu, u dijelu grada koji se od davnina, prema izvjesnom Grgi, zvao Grgin dol, današnji hotel istog imena omogućava gostima ugodan i kvalitetan smještaj u tri izgrađena paviljona povezana sa recepcijom i restoranom.
Neposredna blizina središta grada, a istodobno i bujno zelenilo podno Požeške gore garancija su da se gost i turist mogu ugodno odmoriti i uživati u biranim specijalitetima hotelske kuhinje. Pored mnogobrojnih biranih delicija slavonske i internacionalne kuhinje, specijalitet kuće je poznati odrezak "Barun trenk" koji je ponos hotela. Bogata vinska nudi gotovo sva vina svih požeških i kutjevačkih vinogradara.

Pivnica Slavonac

Pivnicu je lako prepoznati po karakterističnom simbolu Požege - fra Luki Ibrišimoviću Sokolu, a nalazi se u samom centru grada preko puta Gradskog muzeja.
U pivnici poslužuju preko 30 vrsta piva i autohtonu slavonsku kuhinju. Specijalitet kuće je dimljena kobasica pravljena po domaćoj recepturi s dinstanim kupusom i krumpirom te svinjska koljenica rađena na sličan način. Sam jelovnik je baziran na tradicionalnoj slavonskoj hrani poput čobanca, graha i sarme te nekoliko vrsta kobasica, od domaće dimljene do roštilj i pivske kobasice.

Pizza Bolte Lounge Bar

Pizza Bolte Lounge Bar nalazi se u samo središtu Požege i uređen je najmodernijim stilom, koji će zadovoljiti svačiji ukus. U ponudi ima desetak vrsta pizza i sendviča i veliki izbor vina i ostalih alkoholnih pića. Posjetitelji vikendom mogu uživati i zabaviti se uz živu tamburašku glazbu.

Krčma Gavran

Krčma Gavran smještena je u samom središtu grada Požege. U blizini je glavnog trga i Gradskog muzeja Požega. Probijajući se kroz starinski pasaž secesijske katnice na glavnom trgu u podrum dvorišne zgrade, naići ćete na krčmu koja podsjeća na prohujala stara vremena. Krčma nudi jela po narudžbi, riblja jela, mesna jela uz priloge, hladna i topla predjela, juhe, deserte i salate. Unutrašnjost je ugodno uređena.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Turistička zajednica Hrvatske